Friday, November 23, 2012

burung ciak

poskad itu beralih dari satu tangan ke satu tangan.

"ha malam ni hafal siap-siap doa qunut nazilah ni.Esok kita baca dalam solat nak?"terdengar seorang bersuara. siapa yang mula-mula bagi idea ini saya tak perasan kerana tak memandang mereka yang tengah berkumpul di meja study mun.

 Doa qunut nazilah yang tertera pada poskad itu ditatap nadia ayat demi ayat.beberapa orang yang lain sibuk membelek pilihan poskad-poskad lain yang baru dipromosikan oleh mun.

saya yang tadi duduk kat meja study terus menoleh dan menyampuk,

"apa kata kita letak la kat hiasan sticker pokok kat depan tempat solat tu, nanti boleh tengok je kat situ"

"ala.tapi tak nampak. alang-alang ade sticky white board kat depan tu kita tulis besar-besar sebelum kita hafal." kata nadia.

semua setuju.

***

apa cerita boikot kau harini? saya bertanya dahulu. sejak beberapa hari ni, pasti ada isu boikot yang  dibangkitkan. isu yang mahu boikot ataupun tidak. sampai satu hari, dia belum menceritakan apa-apa pada saya.

"ahaha." Aifaa tergelak.

"aku suka la dengan cara afdlin shauki, orang sibuk suruh boikot tu, boikot ni, dia bagi alternatif terus. contoh orang tak nak makan McD, gi la makan kat NZ curry house. Kan bagus. Banyak je lagi pilihan-pilihan lain untuk orang yang memang high class sikit." Aifaa meyambung isu boikot yang ditanya saya tadi.

senyum.

***

elok-elok tengah sidai baju, teringatkan adik berdua yang datang sleepover dekat rumah. maka terimbaulah masa-masa di mana saya dan kawan-kawan masa kat intec dan masa mula-mula jejakkan kaki di sini dahulu. seorang-seorang nama dan wajah masing-masing dalam kepala otak. ada la dua orang yang terlebih menonjol dalam benak fikiran pada masa tu dan saya mula membandingkan mereka pada hari ini.

cantiknya masa berlalu.

mungkin la, tak nampak pun kesan kat palestin dengan apa yang tengah berlaku dalam situasi sekarang.

tapi isu palestin yang sebenarnya dah bertahun-tahun berlaku sejak dulu tu, tak seramai masa sekarang orang yang ambil tahu dan they try to give in something secara kecil atau besar. yang penting buat something.

itulah bezanya. boleh jadi, apa yang Allah nak tunjuk sekarang sebenarnya Allah tengah bukak pintu hidayah seluas-luasnya untuk digarap. contohnya, pakcik afdlin shauki. dia memang tak sependapat dengan kita bab cari rezeki nak ikut jalan yang mana, tapi bab palestin kita pun turut sokong dengan apa yang dia rasa.

moga dalam masa beberapa yang dah syahid macam Al-Jabari dengan beberapa yang lain itu, Allah ganti dengan manusia-manusia lain yang sedang usaha nak kembalikan islam. terbayang tak de la tu nanti syurga tu sunyi sepi kan? bukanke Allah cakap syurga tu seluas langit dan bumi? ^^

huhu. lama tak menulis. may Allah bless. jangan lupa baca kahfi! :)


p/s: ayat cerita atas tu tulis mana ingat je dan setelah digubah sikit. maklumlah memori ingatan tak berapa nak kuat .heh.

Sunday, October 28, 2012

dia mencari-cari tempat itu. tempat yang paling dia ingin-inginkan pergi selama ini. sebelum ini, dia hanya pandang dari jauh melihat seorang ahli keluarganya sampai. dan dia cuba meniru-niru gaya sepertimana kakaknya yang sudah sampai di sana. sebenarnya dia hanya merasakan apa yang dibuat oleh kakaknya di sana adalah sesuatu yang lebih baik untuk dirinya yang sudah meningkat dewasa. tak lebih dari itu.

tanpa disedari, dia sudah pun berada di tempat itu dan tanpa diketahui dia telah berada di tempat yang sama. pelik. ada di tempat yang sama, tetapi masih belum tahu di mana. apa yang dia tahu pada waktu itu adalah dia selesa dengan tempat itu dan ingin membiarkan dirinya terus berada di situ.

sampai satu masa, dia terpaksa berkorban. sedikit demi sedikit dan pada waktu itu, dia mulai tahu di mana dia berada. dirasakan, jalan yang dilihatnya kabur selama ini, terbuka satu persatu. walau dia tahu dia perlu berkorban, ada sesuatu yang mengubah jiwanya. dimensi hidupnya. iaitu keyakinan. bukan keyakinan yang menjanjikan wang ringgit atau pangkat, tapi keyakinan mendapat tempat di daerah sana. aamiin.



__________________________________________________________________________  


selalunya, apa yang Allah bagi adalah perkara yang tak disangka-sangka. ada doa dalam diam yang Dia kabulkan. ada mimpi yang Dia jadikan kenyataan. dan aku bersyukur untuk itu.

berapa banyak tempat, atau orang, atau apa-apa yang nak dibuat tiba-tiba ada depan mata. speechless? selalu sangat macam tu. sampai tak terluah. walhal reaksi tu langsung tak mencukupkan tanda kesyukuran untuk apa yang diberi.

kena latih diri jadi responsive. responsive dengan nikmat Tuhan.

bukan sekadar berpeluk tubuh, menikmati hari-hari tanpa perkara bermakna untuk dimanifestasikan untuk Dia.

sebab Dia dah letakkan manusia itu pada tempat yang sepatutnya manusia itu perlukan.


Saturday, October 20, 2012

short

memory of Masjid Umawi, Syria. 

"dan janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka (musuhmu). Jika kamu menderita kesakitan, maka ketahuilah mereka pun menderita menghadapi kesakitan (pula), sebagaimana kamu rasakan, sedang kamu masih dapat mengharapkan dari Allah apa yang tidak dapat mereka harapkan. Allah maha mengetahui, maha bijaksana" (An-Nisa:40)

masa perang badar & uhud, kedua-dua pihak; muslim dan quraisy pernah merasai kesakitan yang sama. berbezanya mereka adalah dari segi perasaan, pihak muslim ada Allah.

jahiliyyah pun bersusah payah sehabis baik nak jatuhkan islam, tapi bezanya orang beriman berusaha untuk kejar redha Allah.


___________________________________________________________

"yang qawiyy (kuat) itu terletak pada istiqamahnya dia kepada Allah."-quoted

err. nak istiqomah dalam menulis pun susah kan? lebih-lebih tulisan yang mampu menebus hati nurani.eceh.

huu.

nak sempurnakan semua benda dalam keadaan diri yang serba kurang,tak mudah.

___________________________________________________________

ayah dah bertolak ke baitul haram. nak ikutttt. one day insyaAllah:')


___________________________________________________________

dah nak exam dah. doakan!







Tuesday, September 18, 2012

mencari kemanisan





tona lautan hijau kebiru-biruan aku lihat jauh-jauh dari teluk Alma di pulau magnetik itu. sementara si teman sedang seronok bermain air. di kala angin bayu mengalun lembut wajahku,terasa ingin selamanya di situ sehingga senja dan hari-hari seterusnya untuk menikmati keindahan alam ciptaan Tuhanku. realitinya, kini aku sudah pun di airport Doha untuk menunggu penerbangan ke Amman tengah hari nanti. tak mengapa, aku biarkan memori di situ menjadi bekal hari-hari yang mendatang.

pertemuan dengan lelaki itu adalah satu aturan Allah yang aku sendiri tidak jangkakan kerana pada awalnya aku lebih memilih untuk tidur lebih (huhu) dan membiarkan kakakku mengulang kaji pelajaran. manakan tidak cuti seminggunya habis digunakan untuk menemani dan melayan kerenah aku.hehe

ucapan pertama yang dia ungkapkan adalah "salam'alaykum". agak mengejutkan kerana ini adalah peluang pertama kaliku disapa oleh orang inggeris muslim sepanjang berada di benua Australia! tapi itu hanyalah angan-anganku yang mungkin tercapai entah bila. kerana dia bukanlah seorang muslim, tetapi seseorang yang bukan juga Atheis.Yang dia percaya, di sebalik alam ini, ada sesuatu yang menciptakannya dan dia juga tidak mengiakan kewujudan banyak Tuhan. subhanallah, tersangat hampir dengan ISLAM!

bila teringat tentang ini, lantas kisah Ibrahim yang tercatat di surah al-an'am ayat 76-79 bermain-main di mindaku.

disangkakan bintang yang berkilauan di kepekatan langit malam itu Tuhannya, tetapi menidakkan apabila ia terbenam di siang hari. Dilihat pula bulan yang menjadi penerang bumi di kala malam hari, dia juga menidakkan ia apabila terbenamnya bulan itu. tetapi apabila dia melihat matahari yang lebih besar dari keduanya tadi, dia fikirkan itulah Tuhannya. tetapi saat terbenamnya matahari di bawah garis ufuk di bahagian barat, dia termasuk orang yang menyekutukan Tuhan jika dia memilih untuk mengatakan itu adalah penciptanya. dan akhirnya Allah telah memilih Ibrahim sebagai orang yang berserah diri kepadaNya.

:')

apabila membaca ayat-ayat ini, tak dapat dibayangkan kesyukuran Ibrahim pada waktu itu. sungguh mengharukan saat Allah mengakhiri pencarian Ibrahim kerana kesungguhan dia untuk mendapatkan kebenaran. tetapi saat membaca kisah ini, sudah cukup bersyukurkah diri yang sudah dilahirkan daripada perut insan yang yang menganut agama Allah ini. dan bagaimana pulakah kisah lelaki tadi yang belum lagi mendapat hidayah dari Allah walaupun banyak tempat yang dia jelajahi, dihabiskan sisa-sisa hidupnya mencari Yang Satu? allahua'alam.

saat menjadi yang terpilih, mencari kemanisan dan menterjemahkannya pada amal-amal yang menuju redhanya adalah perkara yang aku ingin-inginkan daripada diriku. moga-moga.

jalan ini masih panjang! :)

hasbunallah wa ni'kmal wakil.

salam'alaykum.

p/s:jangan itu aksi cuti terlebih ni.




Saturday, September 1, 2012

marilah berpetang-petangan

S   : listen,what do you hear?
LL : nothing
S   : I hear everything. You wrote the world doesn't need a savior, but everyday I hear people crying for one.

***

mungkin punya kesempurnaan fizikal yang sama,
tetapi mungkin saja keupayaan boleh jadi berbeza,
walaupun ada batasannya, setiap dari ciptaannya pasti punya cara.

bukanlah Dia memahukan seorang sahaja penyelamat dunia,
malah mengalu-alukan sesiapa sahaja,
yang sentiasa mengharap pertemuan denganNya.

ahah.affected from anwarhadi's latest video +.+"


***



sometimes, u just need to be extra creative to turn out a thing that u wish to do it for a long time to another.*brainstorm*

Friday, August 31, 2012

a freedom; journey to A Date





bebaskan diri dari perkara yang sia-sia, manfaatkan masa yang ada, ok nur ain?

salam eid fitr:)



Monday, August 6, 2012

lari

hari ke-16 ramadhan. usai solat subuh. seperti dapat nafas baru bila dengar nasihat dan kata-kata dia.tidak pernah terjangkau dek akal fikiran yang beratus batu jauh pun dipisahkan, kerana pelukan hidayah Dia membuatkan kami tidak lagi hanya berbual kosong di telefon. mana taknya, seorang kena campak jauh kat benua australia sana, yang sorang lagi memang kena campak lagi jauh kat timur tengah tu. hah. memang padan la kan sebab kalau duduk dekat memang kerja nak menyakat je.

 Al-fattah, Dia bukakan hati dua manusia yang sedarah sedaging ni untuk merasa tegukan iman dan menikmati kemanisannya. pada awalnya, awkward nak sebut pasal islam sangat.datang dari keluarga biasa-biasa yang ibu dan ayah tidaklah mengabaikan kewajipan basic islam. still, even solat lima waktu, banyak sangat lagi yang tak tahu sebelum kenal semula dengan Allah dan Islam. Alhamdulillah Allah ya Wadud bagi lagi peluang. Alhamdulillah:)

selalunya, ramai orang berkata-kata dan beri nasihat dekat diri. tapi tak semua yang lekat. sebenarnya yang melekat tu lah kata-kata yang kena pada masa hati perlukan. itulah tarbiyyah. dan pagi ini, satu kata-kata yang boleh kira kalau cerita dekat orang lain yang bukan dalam keadaan itu, akan rasa biasa.

antara initipati kata-kata itu adalah something dengan niat sebenar tinggalkan sesuatu. lebih kurang macam ni lah,

'nak buat ni sebab dia ke betul-betul sebab Allah'

'kita cuba avoid selagi mana kita boleh avoid, macam mana kita nak hidayah Allah tu sampai dekat adik, bijam and abang, macam tu lah kena rasa dekat dia jugak.'

'dengan cara perbuatan kita pun boleh tunjukkan kefahaman kita tanpa perlu explain pada dia'

dan saya rasa makin kuat bila mendengarnya. dan bukanlah kata-kata itu hanya untuk satu peristiwa yang berlaku, tapi lebih dari itu. untuk saya meneruskan percutian saya di tanah air. sebab tak mudah. kalau dekat Jordan, semua masa adalah hak sendiri. tapi bila balik, kena compensate masa dengan orang lain plus ada di bawah tanggungjawab parents.

'yang sebenarnya masa adalah milik Allah.jalan ni tak janjikan masa lapang sebab semua perlu diperdagangkan, untuk manusia lain.' pesan seseorang. danggg sekali T__T

kalau boleh tak nak lukakan hati sesiapa balik ni. insyaAllah. 

untuk ramadhan yang berbaki, banyak lagi yang perlu saya kejar. tak boleh nak salahkan takde bi'ah macam dekat Jordan sebab sebelum balik, si 'mama' cakap, kita puasa dan beramal pada bulan ramadhan bukanlah secara waqi'e (mengikut tempat), tapi kita yang kena bawa ruh tu balik. sobbs.T.T

"bagaimana awak membina diri awak sendiri. Medan pertama kamu adalah diri sendiri."-quoted

okay. no more excuses. hu. 

matahari dan bulan. dua-dua menerangi:') tunjukkanlah aku jalanMu Allah.

p/s: aaaa.nak lari laju-laju tinggalkan encik J yang mampu merosakkan jiwa raga. nak kejar Allah sampai dapat jumpa depan mata satu hari nanti. ameen.

p.p/s:actually, post ni untuk semalam.tapi semalam internet errr.faham-faham je k malaysia macam mana.hu



*J=jahiliyyah



salam'alaykum.

Thursday, August 2, 2012

never ending process


ramadhan is the best time for a better change. cubalah! ;')

Friday, July 6, 2012

rumah dan si penghuni

salam'alaykum.

kalau musim sejuk yang lepas, adalah musim saya mengajar hati saya untuk mencuba,musim bunga pula membawa hati saya untuk terus dikuatkan,maka mungkin musim panas ini, mengharapkan hati saya untuk dibersihkan. kalau boleh mahu saja dibersihkan, secuci-sucinya sebelum tiba ramadhan. nak hilangkan segala debu-debu yang dibawa tiupan angin musim ini.bermusim sungguh!heh.

terbayang pohon kertas di halaman tepi rumah, masih kekal begitu.berimbun bunganya,sentiasa segar daunnya. iman juga seharusnya begitu dan tidak mengenal musim.hati ibarat rumah, manakala iman ibarat penghuninya.selagi iman masih menjadi penghuni setia rumah hati, dikencang sekuat mana pun ujian memukul rumah, masih ada iman yang akan melindungi daripada terus roboh dan hilang harapan. 


sepanjang musim panas ini, saya kira rumah hati saya dilanda dua hari bermakna-hari hujan dan hari yang dipenuhi kepulan-kepulan awan.


semoga hujan kelmarin, membersihkan rumah hati saya, agar iman si penghuni selesa mendiaminya,
semoga redup kelmarin, tidak memudarkan warna rumah hati saya agar iman si penghuni tidak jemu dengannya.


siapa sangka, dalam musim sepanas ini, Allah berikan kejutan yang tidak disangka hanya untuk lebih menghargai dan merindukanNya.Alhamdulillah:)




Monday, June 11, 2012

separated by border

hujan pada malam itu gagal mematahkan semangat ahli kembara untuk meneruskan perjalanan ke Clonskeagh Mosque berhampiran UCD. dalam keadaan hampir basah kuyup itu juga, masa diambil untuk berkongsi cerita dengan dia. 

awalnya, dia yang bertanya saya tapi saya masih belum dapat menjawab pertanyaan pada masa itu.malah saya pula menanyakan soalan itu kembali pada dia.

"ape yang akak  dapat mase dekat jordan hari tu?"

"masa saya pergi ke makam-makam sahabat kat jordan yang paling saya terkesan. saya rasa macam nak terjun je dalam makam tu."

"kenape pulak?"

"bayangkan mereka tu tentu-tentu syahid.dan lepas tu juga saya dapat kekuatan baru untuk buang apa yang saya patut buang dari diri saya."

lama saya fikir tentang jawapan dia malam itu.sebabnya, saya rasa dia macam dah cukup semuanya. ada lagi ke bahagian dari dirinya yang perlu dibuang jauh-jauh.emm.

****************

rasa macam tak peka langsung dengan jiran sendiri. ingatkan tragedi sembelih-sembelih tu baru-baru je berlaku.dah hampir berbulan-bulan dah pun.ingatkan rejim assad tu kejam tahap bom dengan tembak je.sekali lagi dasyat dari tu.Allah..

hari ni,hidup macam penuh nikmat,pergi kelas 45 minit dah balik rumah semula tanpa sebarang halangan. sekurang-kurangnya masih ada tempat nak pulang, rehatkan diri.lebih-lebih musim panas sekarang.memang rasa 'reheat' dalam microwave bila duduk dalam coaster sementara tunggu penumpang lain.

kalau nak diikutkan, jarak Jordan-Syria berapalah sangat.kalau dari Amman ke Damascus tu, KL dengan JB pun lagi jauh. Tapi kehidupan antara penduduk dua negara ni, amatlah berbeza. yang dekat Jordan, masih boleh lagi pergi uni, jalani hidup macam biasa. tapi yang dekat Syria, manusia saling berbunuhan. nak pergi uni?

Jordan-Syria border

kerana hanya kita dipisahkan dengan border. 
kerana hanya kita lain pemerintah.

oh tak adilnya!


*****************

patutlah.

memang patutlah dia teringin nak terjun dalam makam tu.para sahabat dulu, sanggup syahid nak pertahankan islam. sekarang, lebih dari 8000 orang islam di syria meninggal dunia, umat islam yang lain tak mampu pun nak pertahankan. 

T.T


"manusia bertanya kepadamu (Muhammad) tentang hari kiamat.Katakanlah, "ilmu tentang hari kiamat itu hanya disisi Allah."Dan tahukah engkau boleh jadi hari kiamat itu sudah dekat waktunya."(33:63)

yang pastinya,islam memang dah dijanjikan menang suatu hari nanti apabila kiamat hampir menjelang.kalau zaman Allah turunkan ayat ni,Allah kata kiamat sudah dekat waktunya, dah tentu waktu sekarang hari kiamat lebih dekat, dan kemenangan islam pun dah makin dekat. tak terujakah?

at the end of the day, we decide. nak jadi those spectators or being a part of the winning team?

taken by pakcik polaroid at Damascus, in front of Salahuddin Al-Ayyubi monument one time ago

wallahua'lam.salam'alaykum.

Wednesday, June 6, 2012

sayuu

dari jauh melihat barisan para graduasi itu.melihat dengan senyum panjang, dan kesyukuran dalam hati.

"dah tiba dah masa mereka".

sorakan kegembiraan berterusan apabila satu-satu nama new doctors disebut.

tah.tiba-tiba rasa angin senja memedihkan mata. menyebakkan rasa. oh tak lama lagi, mereka akan pulang ke tanah air.saat yang ditunggu-tunggu keluarga dan masyarakat.

tapi yang di sini, kalau boleh nak biar mereka terus di sini. mana taknya, umur mereka sebaya dengan kakak kandung sendiri. memang sesuai lah jadikan mereka macam kakak sendiri. heh.

mase kecik-kecik dulu, (masa baru sampai) merekalah yang pertama menyambut, merekalah yang melayan kerenah, mereka juga lah yang membawa jalan-jalan. pernah sekali, teringin sangat nak pergi ke umm qays, dan si kakak jugalah yang berusaha sedaya upaya ada kan masa untuk pergi ke sana. hewhew:')

dan yang paling penting, mereka jugalah yang memulakan sesuatu dalam diri ini.

memperkenalkan erti sebuah kehidupan.

kehidupan mengenal semula Allah.
kehidupan mengenal semula tujuan hidup untuk beribadah dan khalifah.

alhamdulillah:')

*********************************************************************************

first-timer

sambil bersiap-siap, sempat bertanya pada si kakak.

"akak, susah jugak kan nak buat benda yang pertama kali kita nak buat?"

"tapi segala-segalanya bermula dengan langkah pertama." dia menjawab ringkas sambil tersenyum.

betul. kalau tak cuba, memang takkan buat sampai bila-bila. tetapi langkah pertama tanpa sokongan orang sekeliling. nah, mungkin sekejap sahaja akan terjatuh semula. bayangkan sahaja anak kecil yang mahu belajar bertatih, begitulah juga perasaannya. berdiri jatuh bangun semula berdiri jatuh bangun semula sampai pandai berjalan, dan sehinggalah berlari.

moga-moga larian dalam kehidupan ini tak menemui jalan penat lelah.seorang teman berkongsi , dalam penat lelah itulah sebenarnya kerehatan seorang da'ie.

dai'e untuk diri sendiri.
dai'e untuk orang lain.

moga-moga.

..kerana Allah itu tujuanku:')

salam'alaykum.

p/s: nama blog baru.peace^^V

Sunday, May 27, 2012

best analogy

A conversation over tea : Of homelessness and hot rides.
____________________________

“Tak adil la kalau kita nak judge pasal Islam dengan tengok orang Muslim sekarang sebab kebanyakan Muslims sekarang ni pun bukannya betul-betul seratus peratus practice Islam.Tapi walau horrible macam mana pun seorang Muslim tu,Islam itself masih cantik jugak.”

“True.”

“Nak pakai contoh mudah,kita pakai analogi orang homeless dengan Ferrari sebijik la.Kalau kita tengok Ferrari merah seksi berkilat tu sebijik depan mata kita,tengok dari angle mana pun memang tetap lawa.Walaupun kalau letak Ferrari tu tengah-tengah kawasan setinggan.Lagi la nampak lawa sebab relativity dengan environment keliling buat dia nampak lagi lawa kalau nak banding letak dia kat tengah-tengah showroom."

Sudu mengacau teh di dalam mug. "Kira macam realiti sekarang la.In the midst of moral decay yang segala benda rosak and corrupt,lagi la Islam tu nampak macam sinar percahayaan agung ulung yang boleh menentang kegelapan azali,gitu?"

Terdiam.

"Kau terkedu tu sebab analogi aku ke laut ke,kau speechless?"

"Speechless dengan analogi kau punya bahasa." Sengih. "Tapi betul la tu."

Sengih berbalas.Sudu diletak ke dalam piring.

"Dan kalau kita nak pakai analogi a not-so-good-Muslim yang membawa Islam kononnya,boleh je kalau kita nak bayangkan orang homeless yang selekeh comot habis tu bawak Ferrari lawa tu.Ferrari tu masih tetap lawa.Tak kisah la siapa yang bawak pun.Ni bukan contoh aku reka,ni contoh yang aku baca.”

"Tapi berapa ramai antara kita yang jadi driver Ferrari yang selekeh serabai tu?" Mug teh dicapai.

Angkat kening double-jerk. "Nak jadi driver Ferrari yang smart kena usaha la.Ingat nikmat Ferrari tu sendiri senang nak dapat?Heh."

________
mari kita sama-sama jadi 'driver' Ferrari yang smart pakai tux atau yang sebangsa dengannya.kalau serabai nak bawak Ferrari apa kes?mencemar daulat Ferrari itu namanya,no?

may Allah bless.



by Hlovate


***********************************************************************************


this is the best analogy i think to clear each of muslim about islam.consider for my so-little-reading writings of Irshad Manji,betapa saya kasihan kepadanya kerana belum menjumpai keindahan islam yang digambarkan indah dalam kitab suci Allah itu kerana kebanyakan muslim sendiri tak mampu menjadi 'driver' yang smart pakai tux atau sebangsa dengannya.

let us strive, to be a better muslim insyaAllah:)


Tuesday, May 22, 2012

antara

salam'alaykum.

one of the risk factors for root caries is,

lack of access and/or interest in dental service.

antara minat dan keperluan macam contoh atas ni-sakit, siapa yang menang?

kata lainnya, antara main internet,shopping,jalan-jalan dengan baca buku,quran,etc, siapa yang menang?

terserah.

uh-uh.bahaya bila minat melebihi dalam keperluan.sedang keperluan itu yang diperlukan.
tapi minat pun boleh menimbulkan keperluan, dan sebaliknya. eh.


dah.sambung-sambung study;)

Saturday, May 19, 2012

ilham si tersembunyi.

jika dilihat dalam-dalam dengan mata kasar ini,
penglihatanku masih lagi terbatas.

bukan kerana kau bersembunyi,
tetapi kau lebih rela begitu.

kau merendah diri ya?

dalam diam kau mempertahankanku dari kawanmu yang akan menyakitiku,
dalam diam juga kau mengubatiku.

terima kasih, mikrob:')

......................................................................................................................................

bila melihat sesetengah manusia,
aku sering terimbau, 'oh itu aku dahulu'

mungkin, salah satu yang menjadikan aku hari ini,
kerana doa si tersembunyi.

terima kasih:')



Friday, May 18, 2012

berpegang erat

here, the final three;

19th may - dental anatomy
21st may - oral histology
23rd may - cariololy

seperti melihat diri membesar kembali.ayah jadi coach, practice sampai tak perlu pakai arm band, bila dah pandai cuba-cuba pergi tempat dalam sikit. pandai lagi, lawan siapa berenang paling laju.

sekarang, melihat  kanak-kanak itu pula membesar. sama.

hey budak-budak. tunggu la.tunggulah nanti.heh.



 kanak-kanak tak cukup gigi ; afrina, umairah, solehah, aisyah, sarah (depan)

salam'alaykum.

...pegang teguhlah dengan apa yang Kami berikan padamu..
(2:63)

Sunday, May 13, 2012

waiting.




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

she is waiting there, patiently and keep praying. so that her daughter can go back soon (in August) insyaAllah.
i love you, ibu.

1 paper down,
next, 3 papers straight in a row, 
15th may - head & neck anatomy
16th may - oral physiology
17th may - microbiology.


phewphew. 

(12:67)

Monday, May 7, 2012

dekat tapi 'jauh', jauh tapi 'dekat'


Dulu aku bertanya, mengapa namamu yang berulangkali disebutNya dan kisahmu yang bertebar merambah hampir tiap surah bahkan Allah menetapkan; kau terkisah untuk menguatkan jiwa hati dan rasa seorang Nabi penutup masa. Ya, kini aku tahu.. betapa tak mudah menjadimu hai Musa. 

Mengemban risalah dalam keadaan yang serba tak sempurna kau tak fasih bicara, sulit berkata-kata dan sebab khilaf masa lalu, kau tersalah membunuh maka saat wahyu turun, air matamu menitik, tubuhmu berpeluh dalam kesadaran akan beratnya beban, kau mengeluh, 

“Bicaraku gagap, lidahku kelu, aku takut mereka akan mendustakanku.. dan pada mereka aku berdosa sungguh, aku takut akan dibunuh"

Ya, kini aku tahu, sungguh tak mudah menjadimu sebab dalam keterbatasan itu, Allah berikan untukmu lawan penuh kuasa perbendaharaannya kaya, kerajaannya luas, tentaranya perkasa punggawanya setia, lagi taat, buta mengaku tuhan tertinggi, dia merasa berkuasa atas hidup dan mati dan kau.. kau terhutang budi masa kecil padanya.

Dan tahukah kau duh Musa, kelak kaum yang kau pimpin yang kau bimbing bebas dari perbudakan tiran yang menyaksikan sejuta kuasa Allah menaungi mereka akan berlomba membangkangi Allah dan mendurhakaimu?

Malam ini kususuri kisahmu, dan aku takjub atas takdirNya, masa lalumu tak sempurna, kau terpilih memikul risalah suci, dan kau didustakan sedang Muhammad dipilihNya dari pribadi yang terjaga sempurna dia memikul risalah dengan gelar al amin yang masyhur sudah tapi diapun tetap didustakan mungkin sebab itulah kisahmu selalu menjadi penguat hatinya di saat-saat berat, Muhammad mengenangmu dan melirihkan gumam,

“Semoga Allah menyayangi saudaraku Musa.. sungguh ia dicobai lebih menyakitkan dari ini”

Malam ini duhai Musa, kususuri kisahmu aku tersenyum, alhamdulillah, kau membuatku merasa beban-beban da’wah ini hanyalah seberkas kapas tapi di sisi lain, menelisik ceritamu, mataku basah,

“ahh.. surga, rasanya masih jauh, sangat jauh..”

sepenuh cinta. Salim A. fillah



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

http://4.bp.blogspot.com/-1FfKSyEQPR4/T6f1V77_SbI/AAAAAAAAArM/OkO1e-kBnQY/s320/Downloads.jpg
roses tepi rumah.
kalau sekuntum pun dah cantik, kalau banyak bertambah lah lagi cantik:)

jarak masa, atau tempat bukanlah penghalang untuk merasakan dua hati saling menguatkan, kerana jarak yang dekat ataupun kadar pertemuan yang selalu pun belum tentu boleh saling berpautan.kerana sebenarnya kedua hati itu 'jauh'.

tapi walau macam mana jauh pun kedua 'hati' itu, perlu cepat-cepat didekatkan, kerana melayari kehidupan seorang diri tu tak mampu dilakukan oleh sesiapa.

even Musa punya tubuh yang kuat sehingga seseorang terbunuh dengan hanya sekali pukul, dia juga memerlukan Harun. 

even Muhammad boleh dikatakan manusia paling tinggi akhlaknya. tetapi tanpa Khadijah, Aisyah, Abu Bakar, Uthman, Umar dan Ali, belum tentu Muhammad berjaya sehingga mampu membuka Madinah dan menawan semula Mekah.

apatah lagi manusia biasa yang tidak mempunyai semua kekuatan itu?
lagilah memerlukan bahu-bahu untuk disandarkan dengan harapan untuk dipulihkan.

dan untuk awak,awak dan awak yang dekat, maafkan jika diri terkadang membisakan kalian. mungkin compang camping pada hati ini, membuatkan anda terasa 'jauh' walau sebenarnya jarak kita dekat.

dan untuk kakak yang jauh di sana, jarak hati kita tersangatlah dekat. tetapi izinkanlah  juga sebahagian yang lain merasakanmu 'dekat'. kerana ain tahu, mereka juga memerlukan enna.

sebab nanti bila kita memang dipisahkan bukan hanya dengan jarak, tapi lebih pada itu, kita masih saling merindui dan meyakini yang kita akan dekat semula.tu yang kita ingin-inginkan, kan?

saat-saat peperiksaan makin dekat, banyak syndrome yang selama ni boleh je resists, tapi masa ni pula susahnya lah.haih betul.

eh.sabar,sabar. mungkin ni ujian untuk dapat extra marks di sana kalau kita berjaya melawannya?


“ahh.. surga, rasanya masih jauh, sangat jauh..” 


doakan,untuk semua berjaya dalam exam akademik kali ni, dan exams kehidupan yang seterusnya..
doakan juga, sahabat kepada sahabat yang baru sahaja meninggal dunia petang tadi:(

..dan Allah la sebaik-baik tempat bergantung:)

Tuesday, April 24, 2012

peak of Dana

"never get tired from asking Allah, because Allah will never get tired of giving us"






Saturday, April 14, 2012

kholisan

salam'alaykum.

adakah biar teruskan hari-hari berlalu tanpa catatan hitam putihnya dan mengharapkan sebahagian lain mencoretkan untuk aku?

berbelah bahagi, antara ya atau tidak.

seperti tasik itu, selalunya tenang setenangnya, tapi kerana gegaran itu, dia turut bergolak. tidak. bukan seperti itu, aku selalu sahaja begitu. banyak pada masanya, aku risau pada diri sendiri. apakah yang akan aku beri padaNya nanti?


antara manusia dan Tuhan. semesti Tuhan tiada tandingan.cuma aku sendiri yang kadang-kadang tergelincir daripada landasan sepatutnya. Allah..

mahu sangat menjadi seperti lelaki kekasih Allah itu, betapa dia menyantuni manusia sekelilingnya dalam memikul amanah Tuhannya. lebih-lebih kepada manusia yang sangat menyayanginya walaupun mereka bukanlah dalam jalan yang sama. bukanlah Muhammad itu lemah, tetapi kerana ternyata hati seseorang itu adalah milik al-Khaliq.

berlalu.
dan berlalu lagi.

aku melarikan diri dan mencari.

dan tiba satu masa, terjumpa,

 erti keikhlasan.

walaupun bukan kali pertama, dahulunya yang aku faham, keihklasan itu adalah bila aku setia pada yang Esa, aku menuruti apa yang dikehendakiNya, mengharap penuh padaNya. tapi jalan hidup bukanlah semudah itu. sentiasa ada halangan-halangan yang menimpa. fikir-fikir, menjual di tepian pantai itu, sudah ramai pengunjungnya, tapi terlupa tentang ada hari pukulan ombak itu akan kuat daripada biasa.

sering tertanya, bagaimana ya aku ini sebenarnya ya Tuhanku?

Aku naif dan tamak.

sehingga, jawapan ini. Dia tunjukkan.Dia maha tahu itu cukup untuk tahap aku pada ketika ini.

And verily! In the cattle, there is a lesson for you. We give you to drink of that which is in their bellies, from between excretions and blood, pure milk; palatable to the drinkers.


dan sungguh, pada haiwan ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. Kami memberimu minum dari apa yang ada di dalam perutnya (berupa) susu murni antara kotoran dan darah, yang mudah ditelan bagi orang yang meminumya.

kholisan.

murni atau kata lainnya, ikhlas.

Dia dah beri paling ikhlas untuk diri ini. tetapi aku, sanggupkah, melawan segala kotor jahiliyyah, dan memberi yang paling suci dari dalam diri untuk dipersembahkan?

mungkin, dalam mujahadah yang aku aturkan, aku terlalu ingin jadi yang lebih baik dari sebelumnya, sehingga aku terlupa meletakkan ikhlas di awal perjalanan sebagai 'panglima perang' itu.

astaghfirullah.

alhamdulillah.

mungkin belum masa jari-jemari ini untuk berhenti menggariskan kata.

Thursday, April 12, 2012

menjadi pelengkap

kesukaan setiap masa:D

selamat hari lahir ayah:')
sempat curi masa pagi exam untuk telefon ayah.
dari nada suaranya, saya tahu ayah masih lagi sihat dan bersemangat seperti dahulu. segan sendiri dengan ayah bila dia sepertinya tidak penat menghadapi sebuah kehidupan.  

moga sempena ulangtahun kelahiran ayah, meningkatkan juga amal saya untuk terus berusaha menjadi solehah dan melengkapkan salah satu amal yang tidak akan terputus di dunia ini.insyaAllah:)

ain sayang ayah<3 

Thursday, March 22, 2012

written sentences

we are written sentences, when we gathered we make a book of good and bad plots, and a hopeful ending.

from here. i love the way she appreciate life thru her writings:)

it's okay my dear self,smilee:)

are we those the forgottens? (41:51)

Friday, March 16, 2012

perubahan musim

dingin iman menggetarkan diri,

melabuhkan titisan-titisan syahadah ke atas muka bumi,
resapnya ia menumbuhkan pohon cinta ilahi,

demi hidup yang lebih diredhai.

once a cathedral,and now a mosque.an evidence of true syahadah.


dan apabila guruh peringatan menghadirkan diri
bertebarlah seluruhnya.

Sunday, March 4, 2012

ajloun

tiba di Ajloun, saya sendiri tak pasti adakah yang turun itu hujan batu atau salji?

tak sampai sepuluh minit bermain, seorang demi seorang masuk ke dalam coaster. kesejukan.basah lencun disebabkan sebahagian salji yang mencair. cuaca semakin teruk. snowman tah ke mana.yang sempat dua tiga keping gambar diambil. kami beransur pulang. haha.

pengajaran; salji lebat yang turun itu umpama kebaikan, ramai yang menginginkannya tapi tak ramai yang betul-betul mampu bertahan di dalamnya. 

Monday, February 27, 2012

hamba





"Moga nikmat keimanan yang Allah letakkan di hati-hati kita bukanlah sia-sia. Untuk mendidik kita supaya menjadi hamba yang lebih hamba."-norul asyiqin

mendung di sana, di sini rasa lebatnya hujan.

Thursday, February 23, 2012

of three weeks behind

salam'alaykum.

1.perasaan mahu menulis saya tak tahu hilang di mana. mungkin tertinggal masa bercuti tempoh hari.heh. cerita cuti masih belum dapat dicoretkan lagi.elok disimpan dalam catatan.tunggulah bila saya punya masa yang sesuai,insyaAllah.cuma, satu perkataan yang boleh saya gambarkan tentang perjalanan saya adalah cinta.

oh diriku sayang,
aku berkata, engkau dengarlah,
carilah Tuhanmu, dimana pun kau berada,
letakkanlah Tuhanmu ke dalam hatimu,
resapkanlah jiwamu dengan cinta Tuhanmu,
semaikanlah cinta untuk Tuhanmu,
dan lahirkanlah cinta itu untuk Tuhanmu.

coretan terakhir semasa muhasabah perjalanan.

2.selepas perjalanan Allah hadiahkan pula tetamu dari bumi misr di rumah kami. bertambah bilangan ahli rumah seminggu. hampir dua minggu berlalu, saya rindu mereka.

satu perkataan yang boleh saya gambarkan tentang mereka adalah positif. mereka melihat kehidupan dari kaca mata positif yang menyebabkan saya tercari-cari perasaan itu. satu perasaan yang akan buatkan  rasa takkan bosan untuk terus melangkah, takkan menyesal dengan apa yang dah diberi, takkan sedih dengan apa yang menimpa,dan takkan penat buat apa yang Allah suruh.senyum positif ^^

3.beberapa hari lepas saya baru berjumpa dengan seorang ukht dari china.pure chinesse.pada awal pertemuan perasaan saya berbaur-baur juga.tambahan saya yang susah nak berkomunikasi dengannya atas sebab bahasa arab saya yang err..

selepas perkenalan kami yang bersaksikan surah al-jinn, perasaan tadi pudar malah bertukar menjadi sayang. sayang kerana dia macam rama-rama yang comel and bersedia keluar dari kepompong untuk melihat dunia-dia keluar dari ruangan selesa bersama teman segenara di mantiqah lain semata-mata ingin membawa sesuatu yang berharga (yang utama:berbahasa arab) untuk dibawa pulang ke tanah air.

senaif-naif dia pun, saya rasa dia hebat. salah satunya apabila saya tanya kenapa pilih jordan? jawapannya, dia tidak pilih mesir kerana bahasa amminya yang sangat ammi akan menyebabkan dia susah untuk belajar bahasa arab, tidak pula Dubai kerana kos hidup yang tinggi, syria pula dengan keadaan yang tak stabil. dan ada beberapa lagi soalan lain.semuanya dia jawab dengan reason yang kukuh.dia membuatkan saya rasa Allah dah letak saya di tempat yang kalau diberi pilihan, orang pilih tempat tu. kalau tak bersyukur lagi, tak tahu nak kata apa.

eh panjang jugak.

saya doa permata ini akan berkilau di sebalik pasir yang menimbusnya apabila dia pulang nanti.insyaAllah.

mungkin saya boleh letak perkataan yang paling sesuai untuk saya gambarkan dia adalah permata.

alhamdulillah. rupanya perasaan menulis tak hilang ke mana.obviously.


buat dua orang yang di aussie sana,
yang baru sampai tu jaga diri, ingat pesanan. tengok scrapbook kalau rindu>,<
yang dah lama sampai, tapi baru lalui fasa hidup baru, jangan lupa cerita.

ha.jangan lupa,doakan saudara kita di syria.

p/s: masalah keselamatan macam virus. satu datang, invade semua. take care.

Sunday, February 5, 2012

bila paksa diri something sebab rasa that thing yang buat diri ni gembira sangat tak sama bila buat something yang memang boleh rasa tenang tanpa dipaksa.

tak sedar sebenarnya Allah tak suruh pun buat, tapi degil jugak nak buat. padan muka.

then sendiri rasa menyesal dan baru la lari-lari  minta kat Allah nak buat apa untuk overcome balik perasaan tu. alhamdulillah, still ada Allah untuk bagi ilham. rasa macam ada lampu kelip-kelip keluar dari kepala.heh.

macam kanak-kanak, buat salah, minta maaf, buat lagi, minta maaf lagi, buat lagi, minta maaf lagi sampai sampai mati pun. mampu ke diri ni untuk tak letih memohon? sebab nak tadah tangan dan mohon doa itupun satu kurniaan Allah. 

cuma kadang-kadang rasa mampu je nak buat. tapi sebenarnya tak pun. perlukan mujahadah, perlukan something yang betul-betul boleh tolak diri untuk berdoa. tak aci kalau hanya hafalan doa, tapi nak rasa doa yang betul-betul ikhlas dari celah hati ni T__T

sedar tak sedar sebenarnya Allah tengah tunjuk kat diri ni,yang sebenarnya everything yang tenang tu adalah bila buat benda yang Dia suka. bukan apa yang diri sendiri suka. boleh nak rasa suka, tapi kena drive rasa suka apa yang Tuhan suka. itulah sepatutnya. 

kena tanam rasa suka macam tanam pokok.penjagaan yang rapi, perlu biji benih, perlu air, perlu udara, matahari, suasana yang membantu. baru pokok dapat tumbuh cantik and membuahkan hasil yang memuaskan:)

rasakanlah hidup seperti sedang memandu satu perjalanan pulang yang berbatu-batu jauhnya, yang perlu lalui setiap likunya, anginnya, bukitnya, padang pasir sekalipun kerana kita mahukan sebuah destinasi yang menjadi tempat rehat paling indah untuk diduduki selama-lamanya.

moga Allah terus bagi petunjuk untuk kita melalui jalan pulang ini insyaAllah^^

Saturday, January 21, 2012

great deals with great sacrifices

assalam'alaykum.

tak sangka, seminggu lebih dah pun selesai paper terakhir untuk sem satu. means, seminggu lebih jugak, dapat bebaskan diri dari duduk kaku menghadap buku. eh tak. ada je gerak-gerak. tak tertahan kot musim sejuk ni kalau duduk diam.

bahagian belajar ilmu dunia telah pun Allah mudahkan.lancarkan.ada juga liku-liku sikit. naik turun jiwa dengan pencapaian diri. lumrah. sesuatu yang dapat tanpa usaha tak rasa kemanisan susah payah tu. sedikit pun tak sesal dengan apa yang Allah dah bagi. boleh kata musim exam masa paling sesuai top-up semula ibadah one-to-one with Allah. kadang-kadang tak sempat nak buat sebab lepas exam memang boleh jadi lagi sibuk and banyak sangat plan. bila habis exam rasa nak keluar and jumpa semua orang lepas berapa lama duk hadap benda tak bernyawa kan. tu lebihnya exam.alhamdulillah.

cuti pula masa nak kutip balik apa-apa yang tertinggal untuk dijadikan bekalan jalan ke sorga.heh. cuma yang dimohonkan agar ditetapkan hati, dikuatkan iman sepertimana  ashabul kahf yang diceritakan dalam surah al-kahfi;

"sesungguhnya mereka adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan Kami tambahkan petunjuk kepada mereka." (18:13)

am melting.

Allah is the sweetest. once seseorang tu beriman, Allah akan tambahkan lagi petunjuk. Allah takkan tarik petunjuk selagi dia beriman.so sangatlah untung jika berjual-beli dengan Allah and nothing could beat His deals! bayangkan, keinginan diri untuk bermalas-malasan, bersuka-suka tanpa arah tuju and bawa kepada kelalaian tu, kalau dikorbankan untuk kebaikan akan digantikan dengan sesuatu yang lebih besar iaitu Jannah.

"sesungguhnya Allah telah memberi dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh, (sebagai janji) yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil, dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjiNya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itu lah kemenangan yang agung." (9:111)

subhanallah.

but,

"dan janganlah kamu jual perjanjian dengan Allah dengan harga yang murah, kerana sesungguhnya apa yang ada di sisi Allah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. apa yang ada di sisimu akan lenyap. dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal. Dan Kami akan pasti akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan" (16:95-96)

inilah rahsia sahabat-sahabat dan para syuhada' yang membuatkan mereka hebat dalam agama. menggunakan surat cinta Allah sebagai penaik semangat agar rantaian deen islam tak terputus di muka bumi. letaknya al-quran bukan hanya pada ungkapan atau tulisan, tapi disemat dalam hati.jarak masa kita dengan sahabat sangatlah jauh beza, tapi matlamat masih sama. mengimpikan pertemuan dengan Pencipta. mana mungkin kita boleh bersenang-lenang bukan.

saya makin teruja dengan surat cinta Allah ni. jujurnya masih lemah diri saya menghafaz sepenuhnya ayat-ayat Allah. tapi biarlah sebahagian ayat-ayat menjentikkan hati saya untuk terus mengimani Allah dan Rasul.

moga Engkau sentiasa mengilhamkan aku untuk sentiasa bersyukur atas segala nikmatMu dan moga Engkau pelihara hati ini,sesungguhnya Engkaulah pemilik segala kebaikan itu.ameen ya rabbal alameen.


let's make our holidays more beneficial:))

till then.

Wednesday, January 4, 2012

susah

lama perhatikan langit biru yang terbentang luas di hadapan mata, menurunkan sedikit pandangan pada  rumput-rumput hijau yang mulai tumbuh menutupi ruang-ruang tanah sepanjang perjalanan pulang dari universiti. hari yang cantik. matahari riang menyinari, sebahagian cahayanya dilindungi kepul-kepul awan putih, meredupkan bumi.

memandang semula pada langit, bukankah ciptaannya lebih susah berbanding ciptaan manusia?

tetapi kenapa pula kita yang diangkat sebagai khalifah?

kerana ciptaannya yang susah itulah disediakan untuk manusia.digunakan untuk memikul tanggungjawab yang lebih berat daripada tanggungjawab si langit.


tak serupakah macam kita nak jadi dentist yang perlu belajar benda yang susah?


menjawab soalan-soalan tentang penyakit tadi yang tersangatlah.........
Dia tunjukkan ilmunNya sedikit pun tidak pisahkan kita dengan Dia:)

p/s: musim-musim exam ni kakak-kakak buat terharu la. semalam donut, harini cupcake.syukrannnnn! serius orang ada buah hati (lain jantina) pun tak boleh dapat camni. senyum sinis;)