Friday, November 23, 2012

burung ciak

poskad itu beralih dari satu tangan ke satu tangan.

"ha malam ni hafal siap-siap doa qunut nazilah ni.Esok kita baca dalam solat nak?"terdengar seorang bersuara. siapa yang mula-mula bagi idea ini saya tak perasan kerana tak memandang mereka yang tengah berkumpul di meja study mun.

 Doa qunut nazilah yang tertera pada poskad itu ditatap nadia ayat demi ayat.beberapa orang yang lain sibuk membelek pilihan poskad-poskad lain yang baru dipromosikan oleh mun.

saya yang tadi duduk kat meja study terus menoleh dan menyampuk,

"apa kata kita letak la kat hiasan sticker pokok kat depan tempat solat tu, nanti boleh tengok je kat situ"

"ala.tapi tak nampak. alang-alang ade sticky white board kat depan tu kita tulis besar-besar sebelum kita hafal." kata nadia.

semua setuju.

***

apa cerita boikot kau harini? saya bertanya dahulu. sejak beberapa hari ni, pasti ada isu boikot yang  dibangkitkan. isu yang mahu boikot ataupun tidak. sampai satu hari, dia belum menceritakan apa-apa pada saya.

"ahaha." Aifaa tergelak.

"aku suka la dengan cara afdlin shauki, orang sibuk suruh boikot tu, boikot ni, dia bagi alternatif terus. contoh orang tak nak makan McD, gi la makan kat NZ curry house. Kan bagus. Banyak je lagi pilihan-pilihan lain untuk orang yang memang high class sikit." Aifaa meyambung isu boikot yang ditanya saya tadi.

senyum.

***

elok-elok tengah sidai baju, teringatkan adik berdua yang datang sleepover dekat rumah. maka terimbaulah masa-masa di mana saya dan kawan-kawan masa kat intec dan masa mula-mula jejakkan kaki di sini dahulu. seorang-seorang nama dan wajah masing-masing dalam kepala otak. ada la dua orang yang terlebih menonjol dalam benak fikiran pada masa tu dan saya mula membandingkan mereka pada hari ini.

cantiknya masa berlalu.

mungkin la, tak nampak pun kesan kat palestin dengan apa yang tengah berlaku dalam situasi sekarang.

tapi isu palestin yang sebenarnya dah bertahun-tahun berlaku sejak dulu tu, tak seramai masa sekarang orang yang ambil tahu dan they try to give in something secara kecil atau besar. yang penting buat something.

itulah bezanya. boleh jadi, apa yang Allah nak tunjuk sekarang sebenarnya Allah tengah bukak pintu hidayah seluas-luasnya untuk digarap. contohnya, pakcik afdlin shauki. dia memang tak sependapat dengan kita bab cari rezeki nak ikut jalan yang mana, tapi bab palestin kita pun turut sokong dengan apa yang dia rasa.

moga dalam masa beberapa yang dah syahid macam Al-Jabari dengan beberapa yang lain itu, Allah ganti dengan manusia-manusia lain yang sedang usaha nak kembalikan islam. terbayang tak de la tu nanti syurga tu sunyi sepi kan? bukanke Allah cakap syurga tu seluas langit dan bumi? ^^

huhu. lama tak menulis. may Allah bless. jangan lupa baca kahfi! :)


p/s: ayat cerita atas tu tulis mana ingat je dan setelah digubah sikit. maklumlah memori ingatan tak berapa nak kuat .heh.

No comments:

Post a Comment

comments