Sunday, May 27, 2012

best analogy

A conversation over tea : Of homelessness and hot rides.
____________________________

“Tak adil la kalau kita nak judge pasal Islam dengan tengok orang Muslim sekarang sebab kebanyakan Muslims sekarang ni pun bukannya betul-betul seratus peratus practice Islam.Tapi walau horrible macam mana pun seorang Muslim tu,Islam itself masih cantik jugak.”

“True.”

“Nak pakai contoh mudah,kita pakai analogi orang homeless dengan Ferrari sebijik la.Kalau kita tengok Ferrari merah seksi berkilat tu sebijik depan mata kita,tengok dari angle mana pun memang tetap lawa.Walaupun kalau letak Ferrari tu tengah-tengah kawasan setinggan.Lagi la nampak lawa sebab relativity dengan environment keliling buat dia nampak lagi lawa kalau nak banding letak dia kat tengah-tengah showroom."

Sudu mengacau teh di dalam mug. "Kira macam realiti sekarang la.In the midst of moral decay yang segala benda rosak and corrupt,lagi la Islam tu nampak macam sinar percahayaan agung ulung yang boleh menentang kegelapan azali,gitu?"

Terdiam.

"Kau terkedu tu sebab analogi aku ke laut ke,kau speechless?"

"Speechless dengan analogi kau punya bahasa." Sengih. "Tapi betul la tu."

Sengih berbalas.Sudu diletak ke dalam piring.

"Dan kalau kita nak pakai analogi a not-so-good-Muslim yang membawa Islam kononnya,boleh je kalau kita nak bayangkan orang homeless yang selekeh comot habis tu bawak Ferrari lawa tu.Ferrari tu masih tetap lawa.Tak kisah la siapa yang bawak pun.Ni bukan contoh aku reka,ni contoh yang aku baca.”

"Tapi berapa ramai antara kita yang jadi driver Ferrari yang selekeh serabai tu?" Mug teh dicapai.

Angkat kening double-jerk. "Nak jadi driver Ferrari yang smart kena usaha la.Ingat nikmat Ferrari tu sendiri senang nak dapat?Heh."

________
mari kita sama-sama jadi 'driver' Ferrari yang smart pakai tux atau yang sebangsa dengannya.kalau serabai nak bawak Ferrari apa kes?mencemar daulat Ferrari itu namanya,no?

may Allah bless.



by Hlovate


***********************************************************************************


this is the best analogy i think to clear each of muslim about islam.consider for my so-little-reading writings of Irshad Manji,betapa saya kasihan kepadanya kerana belum menjumpai keindahan islam yang digambarkan indah dalam kitab suci Allah itu kerana kebanyakan muslim sendiri tak mampu menjadi 'driver' yang smart pakai tux atau sebangsa dengannya.

let us strive, to be a better muslim insyaAllah:)


Tuesday, May 22, 2012

antara

salam'alaykum.

one of the risk factors for root caries is,

lack of access and/or interest in dental service.

antara minat dan keperluan macam contoh atas ni-sakit, siapa yang menang?

kata lainnya, antara main internet,shopping,jalan-jalan dengan baca buku,quran,etc, siapa yang menang?

terserah.

uh-uh.bahaya bila minat melebihi dalam keperluan.sedang keperluan itu yang diperlukan.
tapi minat pun boleh menimbulkan keperluan, dan sebaliknya. eh.


dah.sambung-sambung study;)

Saturday, May 19, 2012

ilham si tersembunyi.

jika dilihat dalam-dalam dengan mata kasar ini,
penglihatanku masih lagi terbatas.

bukan kerana kau bersembunyi,
tetapi kau lebih rela begitu.

kau merendah diri ya?

dalam diam kau mempertahankanku dari kawanmu yang akan menyakitiku,
dalam diam juga kau mengubatiku.

terima kasih, mikrob:')

......................................................................................................................................

bila melihat sesetengah manusia,
aku sering terimbau, 'oh itu aku dahulu'

mungkin, salah satu yang menjadikan aku hari ini,
kerana doa si tersembunyi.

terima kasih:')



Friday, May 18, 2012

berpegang erat

here, the final three;

19th may - dental anatomy
21st may - oral histology
23rd may - cariololy

seperti melihat diri membesar kembali.ayah jadi coach, practice sampai tak perlu pakai arm band, bila dah pandai cuba-cuba pergi tempat dalam sikit. pandai lagi, lawan siapa berenang paling laju.

sekarang, melihat  kanak-kanak itu pula membesar. sama.

hey budak-budak. tunggu la.tunggulah nanti.heh.



 kanak-kanak tak cukup gigi ; afrina, umairah, solehah, aisyah, sarah (depan)

salam'alaykum.

...pegang teguhlah dengan apa yang Kami berikan padamu..
(2:63)

Sunday, May 13, 2012

waiting.




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

she is waiting there, patiently and keep praying. so that her daughter can go back soon (in August) insyaAllah.
i love you, ibu.

1 paper down,
next, 3 papers straight in a row, 
15th may - head & neck anatomy
16th may - oral physiology
17th may - microbiology.


phewphew. 

(12:67)

Monday, May 7, 2012

dekat tapi 'jauh', jauh tapi 'dekat'


Dulu aku bertanya, mengapa namamu yang berulangkali disebutNya dan kisahmu yang bertebar merambah hampir tiap surah bahkan Allah menetapkan; kau terkisah untuk menguatkan jiwa hati dan rasa seorang Nabi penutup masa. Ya, kini aku tahu.. betapa tak mudah menjadimu hai Musa. 

Mengemban risalah dalam keadaan yang serba tak sempurna kau tak fasih bicara, sulit berkata-kata dan sebab khilaf masa lalu, kau tersalah membunuh maka saat wahyu turun, air matamu menitik, tubuhmu berpeluh dalam kesadaran akan beratnya beban, kau mengeluh, 

“Bicaraku gagap, lidahku kelu, aku takut mereka akan mendustakanku.. dan pada mereka aku berdosa sungguh, aku takut akan dibunuh"

Ya, kini aku tahu, sungguh tak mudah menjadimu sebab dalam keterbatasan itu, Allah berikan untukmu lawan penuh kuasa perbendaharaannya kaya, kerajaannya luas, tentaranya perkasa punggawanya setia, lagi taat, buta mengaku tuhan tertinggi, dia merasa berkuasa atas hidup dan mati dan kau.. kau terhutang budi masa kecil padanya.

Dan tahukah kau duh Musa, kelak kaum yang kau pimpin yang kau bimbing bebas dari perbudakan tiran yang menyaksikan sejuta kuasa Allah menaungi mereka akan berlomba membangkangi Allah dan mendurhakaimu?

Malam ini kususuri kisahmu, dan aku takjub atas takdirNya, masa lalumu tak sempurna, kau terpilih memikul risalah suci, dan kau didustakan sedang Muhammad dipilihNya dari pribadi yang terjaga sempurna dia memikul risalah dengan gelar al amin yang masyhur sudah tapi diapun tetap didustakan mungkin sebab itulah kisahmu selalu menjadi penguat hatinya di saat-saat berat, Muhammad mengenangmu dan melirihkan gumam,

“Semoga Allah menyayangi saudaraku Musa.. sungguh ia dicobai lebih menyakitkan dari ini”

Malam ini duhai Musa, kususuri kisahmu aku tersenyum, alhamdulillah, kau membuatku merasa beban-beban da’wah ini hanyalah seberkas kapas tapi di sisi lain, menelisik ceritamu, mataku basah,

“ahh.. surga, rasanya masih jauh, sangat jauh..”

sepenuh cinta. Salim A. fillah



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

http://4.bp.blogspot.com/-1FfKSyEQPR4/T6f1V77_SbI/AAAAAAAAArM/OkO1e-kBnQY/s320/Downloads.jpg
roses tepi rumah.
kalau sekuntum pun dah cantik, kalau banyak bertambah lah lagi cantik:)

jarak masa, atau tempat bukanlah penghalang untuk merasakan dua hati saling menguatkan, kerana jarak yang dekat ataupun kadar pertemuan yang selalu pun belum tentu boleh saling berpautan.kerana sebenarnya kedua hati itu 'jauh'.

tapi walau macam mana jauh pun kedua 'hati' itu, perlu cepat-cepat didekatkan, kerana melayari kehidupan seorang diri tu tak mampu dilakukan oleh sesiapa.

even Musa punya tubuh yang kuat sehingga seseorang terbunuh dengan hanya sekali pukul, dia juga memerlukan Harun. 

even Muhammad boleh dikatakan manusia paling tinggi akhlaknya. tetapi tanpa Khadijah, Aisyah, Abu Bakar, Uthman, Umar dan Ali, belum tentu Muhammad berjaya sehingga mampu membuka Madinah dan menawan semula Mekah.

apatah lagi manusia biasa yang tidak mempunyai semua kekuatan itu?
lagilah memerlukan bahu-bahu untuk disandarkan dengan harapan untuk dipulihkan.

dan untuk awak,awak dan awak yang dekat, maafkan jika diri terkadang membisakan kalian. mungkin compang camping pada hati ini, membuatkan anda terasa 'jauh' walau sebenarnya jarak kita dekat.

dan untuk kakak yang jauh di sana, jarak hati kita tersangatlah dekat. tetapi izinkanlah  juga sebahagian yang lain merasakanmu 'dekat'. kerana ain tahu, mereka juga memerlukan enna.

sebab nanti bila kita memang dipisahkan bukan hanya dengan jarak, tapi lebih pada itu, kita masih saling merindui dan meyakini yang kita akan dekat semula.tu yang kita ingin-inginkan, kan?

saat-saat peperiksaan makin dekat, banyak syndrome yang selama ni boleh je resists, tapi masa ni pula susahnya lah.haih betul.

eh.sabar,sabar. mungkin ni ujian untuk dapat extra marks di sana kalau kita berjaya melawannya?


“ahh.. surga, rasanya masih jauh, sangat jauh..” 


doakan,untuk semua berjaya dalam exam akademik kali ni, dan exams kehidupan yang seterusnya..
doakan juga, sahabat kepada sahabat yang baru sahaja meninggal dunia petang tadi:(

..dan Allah la sebaik-baik tempat bergantung:)