Monday, June 20, 2011

what makes a good muslim

Assalamualaikum. apa khabar iman awak? :D

Alhamdulillah.Harini Allah tunjuk sesuatu yang jarang saya dapat.


Bila saya baca balik nota saya tentang artikel ‘what makes a dentist’ ni , baru saya tersedar sesuatu. Artikel ni bukan hanya untuk bakal dentist atau doctor sahaja, tapi seriously  it’s written for all of us ^^,

Creates a smile on face. Jika kita seorang muslim yang baik, sanggup ke kita melihat saudara kita atau orang lain bersedih? Mesti taknak kan. So yang bukan dentist yang tak treat gigi patient pun boleh apa nak buat orang tersenyum such as by doing good things, treat them well and ect. Kan kan?

We’re not working because of “fixed working hours” and “by appointment only”. Ni mungkin boleh dikaitkan dengan ibadah kita. Sebagai muslim, adakah kita hanya solat lima waktu sahaja tanpa mengamalkan cara hidup islam? Kita solat tapi masih buat perkara munkar,nau’dzubillah. kita rasa solat kita Allah terima tak? Ini pun salah satu sebab ramai yang bukan muslim tak nampak keindahan islam yang sebenarnya. So it’s time to change our behaviour- not just do certain things of islam, but practicing islam in whole part of our everyday live inshaAllah.

Should expect to work long hours at the start of their careers.  Same goes like us. Our career later is not just a dentist ,doctor,teacher, an engineer,and so on, but more than that.as Allah said in quran, we're caliphs in this world. In order play our role, we’ve to work long hours,keep telling people knowledge of islam and how to practice it so that we all the muslim will meet in jannah together in akhirah, inshaAllah.Sweet tak? ^,^

Have the passion to treat and cure. Ini untuk kita sama-sama treat and cure orang-orang yang masih lagi sakit tentang islam. Bagitau je apa yang awak tahu. No need to be an ustaz/ustazah , kan nabi dah pesan, sampaikanlah walau sepotong ayat. Kalau dapat bagi details lagi bagus(:

“A dentist must impart their knowledge to patients, if they’re not, they have failed”. -Dr.Grewal


Have pleasant characters. Muslim yang baik adalah muslim yang berakhlak mulia.kan? 

Ada lagi sebenarnya. Tapi ni yang saya nampak ada berkait rapat dengan kita yang muslim ni.
For me to ponder, for you to remember.

minta maaf sangat kalau point pendek-pendek dan ada yang tak faham.sungguh, saya memang tak reti-.-

take care everyone:) 

p.s.: alhamdulillah setakat ni apa teringin nak makan tu ada je rezeki datang. tak cakap pun dapat. mcm d****n segamat hari ni. sebjik dua pun ok lah kan? nanti korang balik korang makan lah.sabar yee:) 

7 comments:

  1. aaaa. d****n segamat mmg fofular.nak jugak:')

    ReplyDelete
  2. aqilah : meh la sini.heheh.

    anon : kena postpone. gambar tkda skg, kena tunggu balik bangi.

    eisda : thanks.tak reti sgt. point teraburr.heh

    ReplyDelete

comments